Quantcast
Channel: جزوات دانشگاهی –مهندسی دانلود
Viewing all articles
Browse latest Browse all 185

دانلود جزوه معرفی انواع خرابی های روسازی آسفالتی

$
0
0

جزوه معرفی انواع خرابی های روسازی آسفالتی توسط مهندس حاجی کریمی و در ۸۱ صفحه تهیه شده است .

عوامل موثر در ایجاد خرابی های روسازی آسفالتی :

۱- تعداد و نوع وسایل نقلیه عبوری
۲ – نوع و جنس مصالح و بستر روسازی
۳ – شرایط جوی
۴ – شرایط زهکشی
۵ – کیفیت اجرا
۶ – ضوابط و معیارهای طرح و اجرا
۷ – نگهداری راه

 

بررسی افت کیفیت روسازی براثر گذشت زمان و عبور ترافیک

افت کیفیت روسازی براثر گذشت زمان و عبور ترافیک

انواع خرابی های روسازی آسفالتی

 ترک پوست سوسماری

ترک پوست سوسماری یا ترک خستگی در اثر گسیختگی ناشی از خستگی رویه بتن آسفالتی تحت تکرار بارگذاری ترافیکی به وجود می آید. این ترک ها هنگامی که
تنش ها و تغییر شکل های نسبی تحت اثر چرخ وسایل نقلیه به حداکثر مقدار خود میرسد، از زیر لایه آسفالتی شروع می شود.

ترک پوست سوسماری

 

روزدگی قیر

این خرابی عبارت است از تشکیل لایه نازکی از قیر روی روسازی آسفالتی که در نتیجه آن سطحی براق و شیشه ای ایجاد میکند و معمولا چسبناک میباشد.

قیر زدگی روسازی آسفالتی

ترک موزائیکی

این نوع خرابی شامل ترک های به هم پیوسته ای است کنه روسازی را به قطعات تقریباً مستطیلی شکل تقسیم می کند .

برآمدگی و فرورفتگی روسازی

برآمدگی عبارت است از جابجایی کوچک و محدود سطح روسازی به سمت بالا

فرورفتگی عبارت است از جابجایی کوچک و محدود روسازی به سمت پایین

موج زدگی

عبارت است از یک سری پستی بلندیها به فواصل منظم، معمولا کمتر از ۳ متر از یکدیگر که روی سطح روسازی ایجاد می شود. امتداد این بلندیها بر امتداد جریان ترافیک عمود است و معمولا تحت بار ترافیکی در اثر ناپایداری رویه یا اساس بوجود می آید.

نشست موضعی

نشست موضعی مناطق محدودی از سطح روسازی میباشد که به صورت موضعی ارتفاع آنها نسبت به سطوح اطراف خود کمتر است. در بسیاری از موارد نشست های موضعی خفیف را نمیتوان به راحتی تشخیص داد، مگر پس از آنکه آب ناشی از بارندگی در آنها جمع شده باشد. این خرابی در اثر نشست خاک بستر یا لایه های اساس و زیر اساس بوجود م یآید و در اثر جمع شدن آب باران باعث پدیده هیدروپلانینگ میشود.

ترک خوردگی لبه

این خرابی به موازات لبه خارجی روسازی و حد فاصل ۰٫۳ تا ۰٫۶ متری از آن امتداد می یابد و در اثر بارگذاری ترافیک تسریع م شود و علت آن میتواند فقدان پایداری و استقامت برشی خاک و یا مصالح کناره های روسازی راه باشد. در مواردی که روسازی راه بر روی خاکریزهای بلند با شیب شیروانی زیاد و ناپایدار ساخته می شود و یا در مواردی که روسازی راه فاقد شانه است و یا اینکه شانه راه بطور صحیح اجرا نشده باشد نیز این خرابی دیده میشود.

ترک خوردگی انعکاسی درز

این خرابی تنها در روسازی های آسفالتی که بر روی دالهای بتن سنیمانی قرار دارند ( روسازی مرکب )، اتفاق می افتد. این ترکها عمدتا در اثر جابجایی ناشی از حرارت یا رطوبت دال بتنی در زیر رویه آسفالتی ایجاد می شود و ناشی از بارگذاری ترافیکی نمیباشد.

پایین افتادگی شانه

عبارت است از اختلاف ارتفاع بین لبه و شانه روسازی . این خرابی در اثر فرسایش یا نشست شانه و یا اجرای سواره رو بدون تراز کردن با سطح شانه اتفاق می افتد.

ترک خوردگی طولی و عرضی

ترک های طولی که به موازات محور یا خواب روسازی ظاهر می شوند و ناشی از:
۱ – اجرای نادرست درز خط عبوری
۲ – انقباض سطح رویه بتن آسفالتی در اثر درجه حرار تهای پایین، سفت شدن قیر و یا چرخه روزانه درجه حرارت.

وصله و کنده کاری

یک وصله ناحیه ای از روسازی است که آن را با مصالح جدید به منظور تعمیر و نگهداری روسازی یا عبور تاسیسات زیرزمینی جایگزین کرد ه اند. یک وصله هرچند بسیار خوب اجرا شده باشد به عنوان یک نارسایی در نظر گرفته میشود (یک ناحیه وصله شده و یا نواحی مجاور آن معمولا به خوبی قطعه روسازی اولیه عمل نمی کنند) و بطور کلی به همراه این خرابی مقداری ناهمواری نیز بوجود م یآید.

صیقلی شدن دانه ها

این خرابی در اثر تکرار بارگذاری ترافیکی و حرکت سایشی وسایل نقلیه در روسازی بوجود م یآید. استفاده از مصالح سنگی گردگوشه یا مصالح سنگی با سختی کم و دوام پایین در قشر آسفالتی توپکا باعث تسریع در صیقلی شدن سطح روسازی می شود.

چاله ها

عبارت است از یک تورفتگی کاسه ای شکل و کوچک در سطح روسازی که قطر آن معمولا کمتر از m0/9 است. به طور کلی چاله ها دارای لبه های تیز و دیواره های عمودی در قسمت بالای سوراخ می باشند. روند رشد چاله در اثر جمع شدن آب تسریع میگردد.

گذرگاه راه آهن

عبارت است از تورفتگی یا برآمدگی اطراف یا مابین خطوط راه آهن در محل گذرگاه های راه آهن.

شیار افتادگی

عبارت است از یک تورفتگی سطحی که در مسیر عبور جای چرخ و بصورت طولی ایجاد میشود. این خرابی از تغییر شکل دائمی یکی از لایه ها یا بستر روسازی معمولا به علت جابجایی تحکیم (مصالح غیر چسبنده) و یا حرکت جانبی (مصالح آسفالتی ) در اثر بارگذاری ترافیکی بوجود میآید.

ترک خوردگی لغزشی

این ترکها، هلالی شکل بوده و در هنگام ترمز یا گردش چرخهای وسیله نقلیه در رویه آسفالتی ایجاد می شوند. این خرابی معمولا هنگامی روی می دهد که مقاومت مخلوط آسفالتی قشر رویه کم و یا پیوستگی بین لایه رویه و لایه زیر آن ضعیف باشد. وجود موادی از قبیل گرد و خاک، روغن های نفتی یا آب که ممکن است به علت عدم دقت در روی سطح راه و قبل از اجرای روینه آسفالتی وجود داشته باشد، می تواند منجر به ضعف پیوستگی لایه رویه و لایه زیرین و بوجود آمدن این نوع ترکها شود. عدم اجرای اندود سطحی بین لایه آستر و لایه روینه نیز باعث فقدان چسبندگی کافی بین این دو لایه و بوجود آمدن ترکهای لغزشی در محلهایی شود که نیروهای شدید افقی (ترمز کردن یا شتاب گیر ی) به رویه آسفالتی وارد میشوند .

فیتیله شدن

فتیله شدن عبارت است از جابجایی طولی دائمی یک ناحیه محدود از سطح روسازی در اثر بارگذاری ترافیکی. هنگامی که جریان ترافیک نیروی برشی زیادی را به روسازی وارد می کند (نظیر شیبهای تند در مناطق گرمسیر) ، یک موج کوتاه ناگهانی در سنطح روسازی ایجاد می شود که عمدتا به دلیل فقدان چسبندگی کافی بین لایه آستر و رویه و یا ناپایدار بودن آسفالت در هوای گرم است.

تورم

به تغییرشکل سطحی روسازی به سمت بالا اطلاق میشود که عبارت است از یک موج بلند تدریجی با بیش از ۳ متر طول که معمولا در اثر یخبندان  ذوب یخ در بستر و خاکهای متورم شونده بوجود م یآید. سطوح شدت بر اساس کیفیت سواری تعیین میگردد.

شن زدگی

این خرابی عبارت است از سائیده شدن سطح روسازی به دلیل از بین رفنتن چسبده قیری و از جا کنده شدن دانه های مصالح سنگی که به دلیل پینر و سفت شدن قیر بوجود م یآید.

توجه : جهت دسترسی به کل محتوای جزوه و بررسی علل وخرابی و راهکار های پیش رو ، اقدام به دانلود جزوه ، از لینک زیر نمایید . 

دانلود + توضیحات

نوشته دانلود جزوه معرفی انواع خرابی های روسازی آسفالتی اولین بار در مهندسی دانلود. پدیدار شد.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 185

Trending Articles