Quantcast
Channel: جزوات دانشگاهی –مهندسی دانلود
Viewing all articles
Browse latest Browse all 185

دانلود جزوه هیدرولیک دکتر جاهدی مدرس سازمان فنی و حرفه ای کشور

$
0
0
هیدرولیک دکتر جاهدی

هیدرولیک دکتر جاهدی

منتخبی از جزوه هیدرولیک دکتر جاهدی

خصوصیات سیال هیدرولیک

وزن مخصوص  :

نسبت مقدار مشخصی از حجم یک سیال در دمای ثابت و معینی به وزن همان مقدار آب را وزن مخصوص (چگالی ) آن می نامند .

باید توجه داشت که چگالی نسبی روغن های پایه ی معدنی تقریباً ۹/۰ می باشدکه به نسبت افزودنی ها به روغن پایه ی معدنی این عدد تغییر می یابد.

اطلاع دقیق از چگالی نسبی روغن مصرفی جهت طراحی و انتخاب پمپ و محاسبات فشار استاتیکی لازم می باشد . که تولید کنندگان روغن های مصرفی در سیستم های هیدرولیکی ملزم به اعلام آن به انضمام دیگر خصوصیات فیزیکی مورد لزوم می باشند .

لزجی  در هیدرولیک :

عبارتست از میزان مقاومت سیال در مقابل جریان یافتن ( اصطکاک داخلی خود سیال ). میزان لزجی بسیار مهم می باشد در صورتی که لزجی پایین باشد سیستم با مشکل آب بند هاو همچنین نشتی های زیاد و مهم تر از همه  کاهش بازده ی حجمی رو به رو می گردد و در صورتی که لزجی بالا باشد یا به عبارتی خاصیت روانی سیال پایین باشد سبب اتلاف انرژی به منظور غلبه بر اصطکاک های خود روغن و بالا رفتن درجه ی حرارت می گردد .

لزجی به دو صورت دینامیکی و  سینماتیکی ذکر می گردد

واحد لزجی سینماتیکی  در سیستم Si  بر حسب see/mm2 بوده و به نام سانتی استوک ( Cst ) معروف می باشد .

معمولاً مقدار لزجی را در درجه ی  حرارت ۴۰  درجه سانتی گراد و شرایط خاص استاندارد بیان می نمایند .شایان ذکر است لزجی همه ی روغن ها با کاهش دما زیاد و با افزایش آن کم می گردد .

رابطه ی لزجی وفشار :

هرچه در سیستم ،  فشار بالاتر رود لزجی روغن هیدرولیک نیز افزایش می یابد به عبارتی میزان لزجی با فشار رابطه ی مستقیم دارد .به  همین منظور در انتخاب لزجی روغن می بایست دقت زیادی مبذول گردد . چون در فشار های بسیار بالا ( بالای ۱۲۰۰ بار )  امکان بروز تغییرات در مشخصات روغن هیدرولیک وجود دارد ، معمولاً بهترین شاخص لزجی بین ۴۰ تا ۸۰ سانتی استوک ( Cst ) می باشد .

تراکم پذیری :

همان طور که می دانید کلیه ی سیالات دارای قابلیت تراکم پذیری می باشند  .

مثلاً کاهش تقریبی در حجم برای روغن های معدنی به ازاء هر ۱۰۰ Bar تقریباً ۷ / ۰ % می باشد .

همچنین تراکم پذیری هر سیال به میزان دما و فشار بستگی دارد که با فشار رابطه ی مستقیم و با دما رابطه ی عکس دارد .

مدول بالک در هیدرولیک :

نمایش گر تراکم پذیری می باشد هر چه مدول بالک کم تر باشد تراکم پذیری بیش تر و سفتی(صلب بودن) کمتر سیال را نمایش می دهد .

برای مثال مدول بالک برای آب ۲۰۰۰۰ Bar وبرای روغن های معدنی

۱۵۰۰۰ Bar می باشد. یعنی روغن نسبت به آب دارای تراکم پذیری بیش تر و صلب بودن کم تر می باشد .

انبساط حرارتی در هیدرولیک  :

تغییر دما تأثیر به سزایی در حجم سیال دارد .افزایش حجم سیال هیدرولیک مثلاً روغن های معدنی به ازاء هر ۱۰درجه سانتی گراد افزایش دما تقربیاً  ۷ / ۰ % است . این بدین معنی است که در صورت افزایش دمای یک مخزن ۲۰۰ لیتری از ۱۵ درجه ی سانتی گراد به ۵۵ درجه ی سانتی گراد ، حجم آن تقریباً ۵ / ۵ لیتر افزایش می یابد .

و با همین شرایط برای یک  مخزن ۲۰۰۰ لیتری افزایش حجمی درحدود ۵۵ لیتر خواهیم داشت . که اطلاع ازآن جهت طراحی و انتخاب مخازن هیدرولیک بسیار ضروری می باشد .

اثر گرما در هیدرولیک :

به طور خلاصه می توان گفت که حرارت های بالا باعث شکست شیمیایی روغن ، ایجاد حالت های اسیدی ، کاهش خواص روان کاری و افزایش تشکیل لجن و از دست دادن خاصیت اصلی روغن می گردد .

که بهترین محدوده ی  استفاده از روغن های معدنی ۴۰ درجه سانتی گراد می باشد .

افزودنی ها :

افزودنی ها موادی هستند که به روغن های معدنی جهت بالا بردن سطح کیفی روغن ها اضافه می گردد که اضافه نمودن آنها به روغن ها باعث  بهبود لزجی ،کم کردن میزان کف در روغن ،  بالا بردن میزان روان کاری و جلوگیری از اثرات سایش و اکسیداسیون می گردد لذا توجه به افزودنی های به کار رفته در روغن های معدنی با توجه به نوع انتظار از روغن بسیار حائز اهمیت می باشد.

سیال آب گلیکول :

سیال آب گلیکول فقط به دلیل درجه ی اشتغال بالا که بیش تر جهت استفاده در صنایع نظامی و هواپیماها می باشد دارای اهمیت بوده و همچنین به دلیل وجود گلیکول به عنوان ضد یخ بسیار مناسب در سیستم های هیدرولیک مورد مصرف قرار می گیرد .

ولی از لحاظ روان کاری نسبت به روغن های معدنی بسیار ضیف بوده و اثرات اکسید اسیون و خوردگی بسیار بالایی دارد . لذا در سیستم هایی که دارای فلز روی ، منیزیم ، کادمیم و آلومنیوم می باشد و همچنین در مجاورت با رنگ ها هرگز توصیه نمی گردد .

قانون بقای انرژی :

قانون بقا ی انرژی عنوان می نماید که انرژی تولید گردیده واز بین نمی رود بلکه از شکل و حالتی به شکل و حالتی دیگر تبدیل می گردد .یعنی در هر سیستم مجموع انرژی ها همواره ثابت می باشد.


دانلود + توضیحات

نوشته دانلود جزوه هیدرولیک دکتر جاهدی مدرس سازمان فنی و حرفه ای کشور اولین بار در مهندسی دانلود. پدیدار شد.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 185

Trending Articles